George Soros trage un nou semnal de alarmă legat de stabilitatea democrației și arată cu degetul spre Trump, Xi Jinping și Modi

Foto: captură Twitter Bloomberg TV

Miliardarul George Soros a devenit cunoscut prin discursul public pe care îl susține împotriva amenințărilor non-democratice, finanțând o rețea largă de ONG-uri care militează pentru stabilitatea democrației.

Anul acesta, el a venit pentru a doua oară la rând în fața publicului adunat la Davos – unde are loc evenimentul anual organizat de World Economic Forum – și a tras un semnal de alarmă legat de extinderea totalitarismului, arătând cu degetul în special spre președintele american Donald Trump, cât și spre omologul său din China, Xi Jinping, potrivit Quartz.

Soros, 89 ani, a fost utilizat în ultimii ani de lideri populiști precum premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru a personifica constructul orwellian de „inamic al poporului”. Filantropul a continuat totuși să finanțeze ONG-uri prin Open Society Foundation.

În cadrul galei anuale de la Davos, Soros a subliniat ideea că Trump și Xi sunt inamici ai „societăților deschise” și că amândoi încearcă „să extindă capacitățile instituției pe care o conduc în prezent dincolo de limite.”

El a catalogat „narcisismul” lui Trump drept „o boală malignă”, în timp ce a spus că foamea de putere a lui Xi l-a determinat „să elimine atent un sistem colectiv de conducere” pentru a deveni dictator.


Anul trecut, la aceeași gală, Soros l-a numit pe Xi „cel mai periculos adversar” al societăților libere din lume, discutând în special despre faimosul sistem de credit social din China – cel în care fiecare cetățean are un scor, iar în funcție de comportamentul lor social și fiscal, li se scad sau li se adaugă puncte. Sub un anumit prag, cetățenii sunt împiedicați să facă diverse activități, precum să achiziționeze un bilet de tren ori de avion. În 2018, peste 1 milion de persoane au fost împiedicate să își cumpere bilet de călătorie din cauza unui scor prea scăzut. Proiectul nu este încă implementat în totalitate și nici în toată țara.

În 2020, el spune că democrațiile lumii trebuie să găsească o modalitate de a combate acest sistem. Dacă Xi reușește să îl construiască la nivelul întregii țări, spune el, va aduce în existență „un nou tip de ființă umană, care este dispusă să renunțe la autonomia personală pentru a nu avea probleme.”

Cu toate acestea, cea mai rapidă creștere a naționalismului o vede în India, catalogând-o drept „cea mai mare și cea mai înfricoșătoare”, pentru că regimul premierului Narendra Modi îi marginalizează pe musulmani.

Miliardarul a anunțat și o donație de 1 miliard de dolari pentru ceea ce ar vrea el să devină o rețea internațională de universități care să promoveze educația liberală, după ce guvernul de extremă dreapta din Ungaria a exclus din lista universităților acreditate instituția de învățământ fondată de Soros acolo, denumită Central European University.

El spune că inițiativa face parte dintr-un plan de a lupta împotriva autoritarismului prin educație. Iar el crede că în anumite societăți funcționează.

„Cea mai mare slăbiciune a sistemelor dictatoriale este aceea că atunci când ajung să aibă succes, nu își dau seama că trebuie să se oprească din a fi un sistem represiv”, spune Soros.

În cazul acesta, revoltele sunt o reacție naturală a maselor atunci când sistemul devine din ce în ce mai nedrept, așa cum demonstrează mai multe țări în care au izbucnit proteste atunci când libertățile democratice sunt în pericol.

Unul dintre cele mai sugestive exemple recente este cazul Hong Kong, crede Soros, care spune că societatea de acolo a dat un exemplu întregii lumi – aproape 2 milioane de oameni au protestat, deși intervențiile autorităților au fost violente și, în unele cazuri, chiar mortale.

„Nu există niciun lider vizibil al revoltei, dar tot capătă amploare în cadrul populației”, notează el.

O altă mișcare cu potențial este cea a „sardinelor” din Italia, unde tinerii protestează împotriva liderului extremei drepte, Matteo Salvini. La finalul anului trecut mii de italieni s-au organizat în marile orașe ale țării, umplând piețe unde au stat „ca sardinele în conservă” pentru a protesta.

„Sardinele sunt varianta italiană a unui trend global conturat în jurul oamenilor tineri. Asta mă face să concluzionez că tinerii de astăzi au găsit o cale de a confrunta dictaturile naționaliste”, spune George Soros.