Românii nu vor mai putea călători în UE fără noile buletine electronice

Uniunea Europeană obligă autorităție române să emită cărți de identitate electronice începând cu 3 august 2021. Românii vor putea opta în continuare pentru buletine simple, dar nu le vor mai putea folosi pentru a călători în afara țării.

Potrivit unui proiect de ordonanță pus în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne, noile documente vor conține un cip și vor fi obligatorii de la vârsta de 12 ani, dar părinții vor putea opta pentru emiterea lor chiar de la nașterea copilului, pentru a facilita circulația în UE.

„Prin intermediul cărții electronice de identitate, cetățenii vor putea să interacționeze cu autoritățile administrației  publice, putând solicita prestarea de servicii, indiferent de locul unde se află. Adică vor fi eliminate celebrele cozi de la ghișeele din zona Ministerului Afacerilor Interne, cât și din alte zone ale administrației publice”, a declarat ministrul Marcel Vela.

Noile documente vor costa între 15 și 40 de euro și vor ține loc și de card de sănătate, urmând să fie emise începând cu 3 august 2021. Românii care nu doresc o carte de identitate cu cip pot opta pentru una simplă, dar aceasta va fi valabilă doar pe teritoriul țării.

„Această carte de identitate simplă nu va conține un cip ori date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate. Dar aș dori să atenționez că acest tip de carte fără cip nu va putea fi folosit începând de anul viitor pentru a ieși din țară”, a precizat Marcel Vela.

Singurele buletine simple care vor putea fi folosite pentru a călători în străinătate sunt cele emise până la 31 august 2021, care vor fi valabile până în 2031. De asemenea, pașaportul va putea fi folosit în continuare pentru a ieși din țară.

În prezent, 17 state membre UE emit cărți de identitate electronice.