Unde vor să lucreze românii: Cum a ajuns jobul de șofer să fie căutat de 4 milioane de ori în 2019 pe eJobs

Joburile de șofer au înregistrat aproape 4 milioane de căutări în 2019 pe site-ul eJobs, în contextul în care platformele de ridesharing și ride-hailing care au intrat pe piața locală, în tandem cu o piață de comerț online în creștere, generează o ofertă atractivă de locuri de muncă.

Piața de ridesharing din România a devenit una lucrativă odată cu intrarea mai multor jucători internaționali, precum Uber, Bolt, Yango, Clever Go și Free Now. Potrivit ZF, peste 20.000 de români activează în prezent în această piață, unde veniturile unui șofer pot pleca de la 5.000 de lei.

Astfel, aplicațiile de ridesharing au creat o piață cu două „tăișuri” în care ei devin intermediari: șoferii, de o parte, și românii care dispun de capital pentru a cumpăra câteva mașini, pe care le închiriază mai apoi cu plata pe săptămână șoferilor doritori, de cealaltă parte.

Mașinile se pot închiria cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei pe săptămână, sau chiar mai mult, în funcție de modelul mașinii.

Mai mult, fiecare companie care a intrat în piață a avut bonusuri și oferte pentru a atrage atât clienți, cât și șoferi – ceea ce a generat oportunități de scurtă durată pentru șoferi, de a strânge mai mulți bani. Bonusurile sunt de tipul: la 50 de curse pe săptămână câștigați 3.000 de lei. În cazul în care șoferul nu primește 3.000 de lei din 50 de curse, aplicația virează diferența.

Ținând cont de faptul că un șofer poate activa pe mai multe platforme de ridesharing în aceeași zi, întrucât legislația nu interzice acest lucru, cei care au prins concomitent bonusurile oferite de operatori la intrarea în piață au putut câștiga chiar și peste 10.000 de lei în unele cazuri.

Potrivit datelor eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România, următoarele cele mai căutate joburi au fost cele de contabili și economiști, care au adunat, cumulat, aproape 3 milioane de căutări.

Pe locul trei s-au situat inginerii care au vrut să își schimbe locul de muncă în 2019, profesia înregistrând aproximativ 1,2 milioane de căutări.

„Una dintre surprizele anului trecut a fost să observăm cât teren au putut să câștige joburile part time. Fie că vorbim de tineri studenți care vor un program de 4 sau 6 ore pe zi, care să le permită să-și continue studiile sau de specialiști care vor să îmbine un job stabil cu activități de freelancing, 2019 a venit cu o creștere a interesului pentru aceste locuri de muncă – am avut 1,6 milioane de căutări pentru job-urile part time”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

În rândul celor mai căutate locuri de muncă s-au mai numărat pozițiile de assistant manager, cu assistant manager și manager cu aproape 1 milion de căutări fiecare, urmate de 750.000 de căutări pentru meseria de asistent medical.

La polul opus, cele mai puțin căutate locuri de muncă au fost, cu circa 100.000 de căutări fiecare, cele de arhitecți, consilieri juridici sau secretară.