Comandantul CSA Steaua a murit, la doar 47 de ani. Marius-Cristian Cîrlan și-a dedicat viața clubului din Ghencea

Foto: captură csasteaua.ro

Comandantul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, colonelul Marius-Cristian Cîrlan, a încetat din viață, luni, la vârsta de 47 de ani, după o luptă lungă și grea cu boala. Anunțul trist a fost făcut pe pagina oficială de internet a clubului din Ghencea.

„Colonelul Cristian Cîrlan și-a dedicat viața și cariera militară promovării educaţiei fizice şi sportului în Armata României, și a sportului de mare performanță din cadrul clubului de lângă inima sa, CSA Steaua București”, se arată într-un comunicat emis de Clubul Sportiv al Armatei.

Născut la 3 decembrie 1972, la Tecuci, Cristian Cîrlan a urmat exemplul tatălui său, ofițer în cadrul armatei și a fost admis la Liceul Militar Ştefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc. După absolvire, a urmat studiile la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, fiind brevetat ca parașutist și alpinist militar. În 1995, a obținut diploma de licență și a început cariera militară ca ofiţer de educaţie fizică militară şi sport la Batalionul 400 Infanterie Basarabi, Constanţa, iar în 1997 a fondat prima revistă militară de educaţie fizică şi sport din armată – Citius! Altius! Fortius!

A debutat în presa militară în 1999 ca redactor pentru evenimente speciale, la săptămanalul Observatorul militar și a fost corespondent pentru emisiunile Ora Armatei – Radio România Actualităţi şi Pro Patria – TVR 1. A activat și ca redactor sportiv, fiind delegat de presă al României la Jocurile Mondiale Militare de la Zagreb, Croaţia.

În perioada preaderării României la Alianța Nord-Atlantică, a fost selectat să activeze în Centrele de informare publică la patru exerciţii multinaţionale NATO/PfP: Rescurer 99, Cooperative Determination 99, Rescue Eagle-Medceur 00, Cooperative Best Effort 2000.
A scris peste 200 de articole și reportaje pe teme sportive, sociale și militare și a organizat mai multe evenimente în cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua, fiind și coprezentatorul acestora în perioada 2001-2019.


„Cu o fire tenace și un caracter puternic, Cristian Cîrlan a căutat în permanență să se perfecționeze și să fie la curent cu cele mai noi tendințe în domeniile de care a fost pasionat, continuându-și atât studiile din specialitatea jurnalism și comunicare, în țară și în străinătate (Curs de relaţii publice la Direcţia de Informare și Relaţii Publice a M.Ap.N., februarie – martie 2002; Curs de limba engleză la Canadian Forces Language School Borden, Toronto- Canada, august – decembrie 2003; Curs de relaţii publice „Presentation Skills” la Georgian College, Barrie Ontario – Canada, septembrie – decembrie 2003; Summit dezvoltare, management și marketing sportiv – Universal Sports Marketing, New York, SUA – 2008 și 2010), dar și studiile militare (Curs post-universitar de Operații post-conflict „Securitate și Stabilitate, Tranziție și Reconstrucție” – Universitatea Națională de Apărare, 2013;Curs post-universitar de conducere „Pregatirea economiei și teritoriului pentru apărare” – Universitatea Națională de Apărare, 2018)”, precizează sursa citată.

În 2001, a fost numit şef al Biroului de presă și relaţii publice la CSA Steaua, iar după înființarea secției Marketing și Relații Publice, în 2014, a condus acest departament. Tot el este cel care a înființat proiectul STEAUA TV – prima televiziune online a unui club sportiv din România.

Din noiembrie 2018 și până în decembrie 2019 a fost vicepreședinte al CSA Steaua București (locțiitor al comandantului pentru activitatea sportivă de performanță). Din 17 decembrie 2019, a îndeplinit funcția de comandant al Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti.