Cum poate profita Liverpool de sancţiunea primită de Manchester City din partea UEFA

Foto: Twitter

Sancţiunea primită de Manchester City din partea UEFA ca urmare a încălcării regulilor de fair-play financiar ar putea însemna începutul unei noi ere în fotbalul englez, una în care Liverpool va domina fără probleme competiţiile interne.

Pe 14 februarie, UEFA a anunţat că Manchester City a fost exlusă două sezoane din cupele europene şi amendată cu 30 de milioane de euro, după ce a investit în transferuri aproape 700 de milioane de euro în perioada 2012-2016 şi a vândut jucători în valoare de 200 de milioane de euro. În plus, s-au descoperit nereguli cu privire la veniturile din sponsorizări şi informaţiile declarate la UEFA. Clubul a atacat decizia forului continental la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Indiferent de decizia TAS, „cetăţenii” mai pot spera la un trofeu Champions League, în acest sezon. Competiţia a ajuns în faza optimilor de finală, iar City are o „dublă” cu Real Madrid.

Liverpool poate deveni din nou „Regina” Angliei

De necazul rivalilor poate profita din plin Liverpool, care nu a mai câştigat titlul în Premier League de 30 de ani, iar în acest sezon are deja un avans de 22 de puncte în faţa lui City şi mai mult ca sigur va deveni campioană în următoarele săptămâni. Cele două cluburi s-au luptat pentru supremaţie în Anglia în ultimele sezoane, iar echipa lui Pep Guardiola a triumfat la limită.

Manchester City va deveni un club mult mai slab dacă nu va juca în Champions League în următori ani, în timp ce Liverpool menţine un trend care îi asigură ascensiunea de la an la an. În acelaşi timp, rivalele Manchester United, Arsenal, Chelsea şi Tottenham Hotspur sunt la kilometri distanţă în spatele „cormoranilor” şi este greu de crezut că vor face schimbări majore în următoarea perioadă. Iar echipe precum Leicester City şi Wolverhampton nu vor ţine pasul în lupta pentru supremaţie.

Acest lucru ar putea ştirbi din reputaţia pe care Premier League o are în acest moment, în condiţile în care este percepută ca fiind una dintre cele mai competitive ligi din lume. În plus, ar avea de suferit şi echipa naţională a Angliei, întrucât una dintre cele mai puternice echipe din prima ligă ar fi lăsată în urmă.

Alte repercusiuni după sancţiunea primită de Manchester City

Dacă TAS va da o decizie nefavorabilă pentru Manchester City, Federaţia din Anglia va fi obligată să ia măsuri care pot porni de la amenzi uriaşe şi pot ajunge la depunctare sau chiar retrogradarea în ligile inferioare.

Poate cea mai grea lovitură pe care City ar putea să o primească ar fi retragerea ultimelor titluri câştigate în Premier League. Din 2012 şi până în prezent, echipa şi-a trecut în palmares 4 titluri de campioană (2012, 2014, 2018 şi 2019). Ultimele ar putea ajunge la Manchester United şi Liverpool, care au terminat pe locul secund în acele ediţii.

În aceste condiţii, faţa fotbalului englez s-ar schimba total, până la punctul în care ar trebui regândit regulamentul de retrogradare/promovare la nivelul primei şi celei de a doua ligi din Anglia.

Iar alte cluburi mari din Europa ar putea ajunge în curând în situaţia celor de la Manchester City, după ce au încălcat regulile de fair-play financiar. PSG aşteaptă la rând.