Atac cibernetic masiv la Regio Călători, cel mai mare operator privat de transport feroviar din România

Foto: captură regiocălători.ro

Operatorul de transport feroviar Regio Călători, cunoscut până acum doi ani drept Regio Trans, reclamă că a fost victima unui atac cibernetic de amploare la începutul lunii martie, care a expus datele personale ale clienților, potrivit unui mesaj pe care l-a trimis pasagerilor din baza de date.

Potrivit legii, operatorii de date cu caracter personal sunt obligați să raporteze orice breșă de securitate atât către clienții ale căror date ar fi putut fi compromise, cât și către Autoritatea de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal.

„Vă facem cunoscut faptul că, în data de 04,03.2020, ora 19.00, website-ul Regio Călători a fost supus unui atac cibernetic, ce a afectat baza de date ce cuprinde informații privind adresele de mail ale clienților noștri, parolele de acces, CNP (acolo unde a fost necesar în vederea eliberării legitimațiilor de călătorie) și telefoanele acestora (acolo unde nr. de telefon a fost utilizat în derularea relațiilor contractuale dintre noi”, a transmis Regio Călători, unul dintre cei mai mari operatori de transport feroviar din sectorul privat din România.

Compania îi sfătuiește pe clienți să își schimbe parolele de acces pentru adresele de e-mail utilizate în relația cu platforma operatorului.

Înființată la Brașov în 2005, Regio Călători a fost cunoscută până acum aproape trei ani drept Regio Trans – compania fondată de Costel Comana, fostul coleg de liceu al lui Liviu Dragnea, care s-a sinucis în toaleta unui avion cu destinația Costa Rica în februarie 2015.

Un raport al inspectorilor antifraudă de la Fisc a arătat în urmă cu doi ani că afaceristul Costel Comana și-a transferat bani din Regio Trans în alte firme și către alte conturi, fiind vorba de bani obținuți din contracte cu statul român.

Cu o cifră de afaceri netă de aproape 172 de milioane de lei în 2018, Regio Călători a înregistrat pierderi nete de aproape 65.000 de lei, în contextul în care a operat cu datorii de 33,3 milioane de lei și 602 angajați, potrivit datelor depuse la Finanțe.